Ons manifest: Samen bouwen aan een eerlijke huizenmarkt

Maurits Grosfeld
15 juni 2021

Je kent het wel. De verhalen van mensen die oneerlijke situaties ervaren tijdens het kopen van een huis. Het grootste huizenplatform is erop gericht om (ver)kopers zo snel mogelijk bij een makelaar te krijgen. Het fungeert als sales funnel. Het ‘traditionele’ makelaarsvak wordt hierdoor beschermd. 

In het 'traditionele' systeem kan er tijdens de (ver)koop gesjoemeld worden, waardoor oneerlijke situaties ontstaan. Bijvoorbeeld doordat een voorselectie plaatsvindt op het inplannen van een bezichtiging of doordat biedingsinformatie gedeeld wordt. De belangen van een makelaar zijn niet hetzelfde als die van de consument. Makelaars kunnen in het traditionele systeem afspraken met elkaar maken ten nadele van (ver)kopers. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van een onafhankelijk systeem.

Het huizenplatform, voor jou gemaakt

Om dit probleem op te lossen willen we het aan- en verkoopproces van begin tot eind opnieuw uitvinden. Door het combineren van moderne technologie en feedback van consumenten blijven we ons huizenplatform continu verbeteren. We zorgen dat er niet met de transactie gesjoemeld kan worden, waardoor geen oneerlijke situaties kunnen ontstaan. Zo bouwen we aan een eerlijke huizenmarkt.

Wij zullen de huizenmarkt veranderen, en onze missie realiseren onder de naam House.nl. Team House.nl zal ook na de crowdfunding betrokken blijven en uitbreiden waar nodig.

We veranderen de huizenmarkt dankzij deze 6 principes:

 1. Alle processen zijn digitaal en inzichtelijk.

  Controle over alle processen die je nodig hebt om te slagen op de huizenmarkt: van bezichtigingen inplannen tot bieden. Hierdoor wordt een huis (ver)kopen gemakkelijker én eerlijker. 

 2. Gemaakt voor en door de consument. Niet voor de makelaar.

  We bouwen en verbeteren het huizenplatform continu door te luisteren naar de consument. Het belang van de consument staat bij ons centraal: wat is het best voor de verkoper, en wat is het best voor de koper? Met elk verkocht huis draag je direct bij aan een eerlijke huizenmarkt. Want eerlijk verkopen, betekent geen oneerlijke situaties!

 3. Verkoopadviseurs, geen makelaars.

  We vinden dat makelaars in het huidige systeem te veel macht hebben. Hier willen wij vanaf. De rol van de makelaar zal door het onafhankelijke systeem veranderen. We noemen deze nieuwe rol: de verkoopadviseur. De verkoopadviseur zal een adviserende rol krijgen en kan daarbij niet sjoemelen met de transactie. Iedereen beschikt namelijk over dezelfde informatie. Een ‘makelaar’ wordt optioneel.

 4. Transparant biedsysteem gaat niet ten koste van rendement.

  Een transparant biedsysteem is beter voor iedereen. Voor zowel koper als verkoper. Kopers kunnen biedingen inzien. Hierdoor kan een weloverwogen besluit genomen worden om in kleine stapjes te (over)bieden. Meer mensen zullen een vergelijkbaar bedrag bieden wat zorgt voor natuurlijke marktwerking. Je betaalt dus nooit teveel, maar marktconform. Transparante biedingen betekent echter niet dat verkopers inleveren op verkoopopbrengst. Integendeel; uit onderzoek blijkt dat een transparant biedsysteem een hogere prijs oplevert.

 5. Je droomhuis vinden én kopen.

  Een huis kopen eindigt niet bij je droomhuis vinden. Daar begint het bij. Wij vinden het belangrijk om kopers te begeleiden tot en met de aankoop. We zorgen ervoor dat je je droomhuis vindt, kan bezichtigen, erop kan bieden en kan kopen. 

 6. Eerlijk ondernemen, eerlijk geld verdienen.

  Het verdienmodel van ons platform is duidelijk en helder. We gaan werken met vaste all-in prijzen. Geen “kleine lettertjes”, onverwachte kosten, bonussen of percentages. Bij een eerlijk platform horen eerlijke prijzen.

Onze ambitie

Wij vinden dat het in de huizenmarkt anders moet, en weten dat het anders kan. Er zijn meerdere problemen die opgelost moeten worden om een eerlijke huizenmarkt te realiseren. Wij focussen ons in eerste instantie op de manier van (ver)kopen. Het is het eerste cruciale stuk van de puzzel die wij willen leggen. De huizenmarkt loopt op het gebied van innovatie ver achter op andere sectoren. We brengen innovatie naar de huizenmarkt door een onafhankelijk systeem te bouwen met de technologie van vandaag. De manier waarop we huizen (ver)kopen zal drastisch veranderen. Hierdoor zijn we niet meer afhankelijk van individuele belangen van brancheorganisaties en het verdienmodel van de ‘traditionele’ makelaardij. Om de transitie naar een eerlijke huizenmarkt te versnellen roepen wij je op om bij te dragen. Echte verandering creëren we samen. Doe jij mee? 

 

 
Deel op social media

Meest gelezen
Bieden op een huis: Gesloten bieding of Open Veiling?
Historisch laag aanbod stuwt verkoopprijs huizen met bijna 15%
Ons manifest: Samen bouwen aan een eerlijke huizenmarkt

Als eerste op de hoogte van het aanbod?