Anoniem bieden op huis

De Telegraaf
14 december 2021

De Telegraaf: Marktplaats zoekt geld, Eigen Huis niet overtuigd. 

Amsterdam - Als dé oplossing voor handjeklap door makelaars op de huizenmarkt geldt een online marktplaats waarbij alle biedingen 'live' te volgen zijn. De Rotterdamse start-up House.nl biedt het al aan. Via crowdfunding wordt nu geld opgehaald. 

Van de beoogde €250.000 was al binnen enkele dagen de helft binnen, vertelt eigenaar Maurits Grosfeld (29). House werkt voor de verkoper tegen een commissie van 1%. De bedoeling is dat er verschillende vaste tarieven komen, ook voor verkopers die meer zelf willen doen. 

De bieders zijn geanonimiseerd, behalve voor de verkoper, en buitenstaanders kunnen niet meekijken. ,,Het plan is dat het platform volgend jaar vernieuwd wordt, zodat ook derden kunnen meekijken'', zegt Grosfeld. Op Funda heeft House nu twee huizen te koop: in Eindhoven (vraagprijs €609.000) en Rotterdam (€475.000).

Net als de traditionele makelaardij, kent het systeem van een online huizenveiling zwaktes. Zo kunnen bieders maar beperkt gecheckt worden op draagkracht. ,,Er bestaat nog geen certificaat dat je het huis kan betalen, maar daar willen we wel naar toe'', zegt Grosfeld. De verkoper loopt ook het risico dat online bieders niet serieus zijn, net als bij het gewone verkoopproces, omdat ze toch nergens aan vast zitten. Er is altijd nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Anderzijds geeft het hoogste bod geen garantie op het huis. De verkoper bepaalt wie het krijgt. 

Het voordeel voor verkopers is dat ze bij een open veiling meer vangen, blijkt uit onderzoek. Kopers lopen dus wel kans dat zij extra moeten betalen voor de transparantie. ,,Ze kunnen hun bod wel in kleine stapjes verhogen'', zegt Grosfeld. Vereniging Eigen Huis heeft ook met House gesproken. ,,Maar omdat we niet op alle vragen over de opzet antwoord kregen, zijn we terughoudend om dit op voorhand te kwalificeren als een goed nieuw initiatief. We verwelkomen wel initiatieven die breken met de traditionele makelaardij en vooral die waar consumenten beter van worden.'' 

De twijfel betreft het aanbod van House om een huis dat onverkocht blijft, over te nemen tegen maximaal 90% van de getaxeerde waarde. ,,Een optionele service'', noemt Grosfeld het. Als het huis later wordt verkocht, krijgt de verkoper de rest minus flinke kosten. ,,Maar bij een neergaande markt lopen wij het risico.'' Eigen Huis vraagt zich af wie baat bij deze service heeft. ,,De kans dat je je huis in deze tijd niet verkoopt is klein. Het komt eigenlijk alleen voor als de vraagprijs te hoog is.'' 

xxx

Deel op social media

Meest gelezen
Bieden op een huis: Gesloten bieding of Open Veiling?
Historisch laag aanbod stuwt verkoopprijs huizen met bijna 15%
Ons manifest: Samen bouwen aan een eerlijke huizenmarkt

Als eerste op de hoogte van het aanbod?