Open bieding heeft de toekomst

Vastgoed Actueel
14 december 2021

Binnen dit artikel lees je een interview van Vastgoed Actueel met vier makelaars over de denkwijze van Open biedingen. Namens House.nl geeft Maurits Grosfeld zijn bevindingen.

Open biedingen zorgen voor transparantie waar politiek en consumenten om vragen. Makelaars moeten voortaan duidelijk zijn over de spelregels van het biedingsproces en inzicht geven in alle ontvangen biedingen. En zowel voor- als achteraf openheid geven over de naleving van de procedure. In de VS zien bieders elkaars bod en kunnen als ze willen overbieden. Dat leidt voor de verkoper tot de beste verkoopopbrengst.

Schermafbeelding 2021-12-13 om 13.44.47 Kamiel Leemreijze - Makelaardij Lelystad - Lelystad 

"Transparant bieden voor beste resultaat." “Toen ik in Lelystad begon met mijn makelaardij, wilde ik meer openheid bij bieden geven. Bij ons kunnen opdrachtgevers kiezen voor een traditioneel biedsysteem en een tweetraps biedsysteem, waarbij we geïnteresseerden bellen voor een bezichtigingsmoment en inventariseren of ze voldoende eigen middelen hebben. Zonder eigen middelen nodigen we hen niet uit voor een bezichtiging, want in deze markt is hun kans nihil. Na de bezichtigingen mogen kijkers bieden per mail. Samen met de verkoper selecteren we de vijf beste proposities, qua prijs, levering, voorwaarden. Deze vijf kandidaat kopers laten we weten wat het beste bod was en geven hen de kans om opnieuw te bieden. Dat vinden de mensen vaak erg prettig, omdat ze dan op grond van goede informatie kunnen kiezen of ze hun bod willen veranderen. Dat resulteert voor de verkoper, onze opdrachtgever, vaker in een beter eindresultaat en daar doen we het tenslotte voor. Ik kies niet voor online bieden, omdat we dan niet kunnen garanderen dat de bieders ook serieuze kandidaten zijn die over genoeg eigen middelen beschikken.”


Anne Fem - Anne Fem NVM Makelaardij - Amersfoort  Schermafbeelding 2021-12-13 om 13.44.55

"Onderhandelen en bieden aan profs overlaten." “Het verkopen van een woning behelst meer dan alleen het hoogste bod halen. Wij zorgen voor goede informatie, bezichtigingen en polsen de financiële situatie van gegadigden. Alleen bezichtigers mogen bij ons bieden. Bieden mag na een paar dagen om alles te laten bezinken en alles financieel goed op een rijtje krijgen, want tegenwoordig is eigen vermogen vereist. Wij maken uit alle biedingen een lijstje met potentiële kopers, vanwege de hoogte van het bod, de voorwaarden en financiën, etc. Bij open biedsystemen ligt alles op tafel. Soms kan er geboden worden zonder bezichtiging. Doordat de biedingen zichtbaar zijn, worden kopers daar erg onrustig van en bieden wellicht ondoordacht meer. Zeker met geld achter de hand van de woningverkoop uit de Randstad, ouders die hun kinderen een ton kunnen schenken of goedkoop lenen. Zo gaat iedereen op z’n eigen manier mee in de gekte. Laat het bieden en onderhandelen aan de professionals over. Het gros van de makelaars is op integere wijze dag en nacht bezig om mensen aan een woning te helpen.”


Schermafbeelding 2021-12-13 om 13.45.10 Maurits Grosfeld - House.nl - Rotterdam

"Open bieden geeft koper én verkoper veel profijt." “De verhalen over oneerlijke situaties tijdens het (ver)kopen van een huis ontstaan doordat er in de makelaardij geen onafhankelijk systeem is. Een onafhankelijk systeem zorgt voor een transparant en eerlijk verloop bij het (ver)kopen, waardoor er niet met een transactie gesjoemeld kan worden. Onderdeel van het onafhankelijk systeem is een open veiling, waarbij wordt ingezet op de behoeften van zowel de verkoper als de koper. De consument verlangt namelijk naar transparantie en eerlijkheid. Het logische gevolg is dat de politiek en spelers zoals House.nl in samenwerking met andere makelaars zich inzetten om aan de wensen van de consument te voldoen. Uitkomsten van onderzoeken naar transparante biedsystemen zoals het ‘Noorse model’ en dat van de NVM laten óók zien dat een transparant biedsysteem zorgt voor hogere verkoopprijzen. Door van een open systeem gebruik te maken heeft de verkoper niets te verliezen; sterker nog, als verkoper kun je alleen maar winnen. Die krijgt een hogere verkoopprijs, terwijl de kopers een eerlijke koopkans krijgen en iets meer bieden voor hen te overzien is.”


Leonie Rump - Kijck. Makelaars - Amsterdam   Schermafbeelding 2021-12-13 om 13.45.24

"Terug naar bieden via gecertificeerde makelaars." “Naar mijn idee drijft die openheid de prijzen alleen nog meer op. Dat verleidt kopers om maar steeds meer te gaan bieden, als op een veiling, met het gevaar dat de verkoopprijzen alleen maar hoger worden. En hoe weet je dat er tussen de bieders, bij bijvoorbeeld online biedingen, geen vriendje zit van de verkoper? Om de verkoopprijs hoger uit te laten komen. Als NVM- en MVA-makelaar houd ik me liever aan de regels van mijn brancheorganisatie. Als makelaar mag je niet bekend maken wie welk bod heeft gedaan, zodat kopers in hun eigen portemonnee kijken en naar vermogen een eerste bod en wellicht daarna nog een eindbod neerleggen. Als ze het dan niet krijgen, is dat een teleurstelling, maar kunnen ze ook niet in de problemen komen. We willen niet ten koste van alles de prijzen opdrijven. Daarom denk ik dat we terug moeten naar gecertificeerde makelaars. Ik snap dat bepaalde organisaties zondebokken zoeken voor de rampzalige situatie van de woningmarkt, maar het probleem is gecreëerd door de regering. Die moet het ook, liefst snel, oplossen.”

Deel op social media

Meest gelezen
Bieden op een huis: Gesloten bieding of Open Veiling?
Historisch laag aanbod stuwt verkoopprijs huizen met bijna 15%
Ons manifest: Samen bouwen aan een eerlijke huizenmarkt

Als eerste op de hoogte van het aanbod?