Gaan de huizenprijzen dalen?

Kai Snepvangers
15 september 2022

tierra-mallorca-rgJ1J8SDEAY-unsplash

In Nederland is het je vast niet ontgaan dat de huizenprijzen de pan uit stijgen. Vraag en onvoldoende aanbod leiden tot, soms wel, krankzinnige prijzen. Hoe lang houdt dit bizarre scenario nog aan? Volgens de Rabobank niet lang, zij doen namelijk een voorspelling: "Huizenprijzen gaan eind 2023 dalen".

Verschillende externe factoren hebben invloed op een mogelijke daling van de huizenprijzen. Allereerst hebben we de hoge hypotheekrentes. Op moment van schrijven rekenen wij op een annuïteiten hypotheek van 30 jaar, een gemiddelde rente van 4,16% uit. Deze gemiddelde rente komt voort uit rentepercentages van 38 verschillende aanbieders (o.a. ABN, Allianz, Nationale Nederlanden en de Rabobank). Een stijging of daling van de hypotheekrentes heeft meestal invloed op het sentiment van de consument. Wanneer de hypotheekrentes verder stijgen zullen de hypotheekaanvragen naar verwachting stagneren. 

precondo-ca-OHS6jMpuUnM-unsplash

Energiecrisis

Daarbij komt dat we midden in een energiecrisis zitten. Huishoudens kunnen nauwelijks hun hoofd boven water houden door de maandelijks te betalen energierekeningen of absurde afrekeningen. Laat staan een bod op een huis doen (met energielabel F). Ook deze energiecrisis is natuurlijk van invloed op de woningmarkt en kan negatieve gevolgen hebben op de huizenprijzen. 

Economisch zwaar weer

Op economisch gebied wordt er wereldwijd zwaar weer verwacht. Menig econoom voorspelt dat er ongunstigere tijden aan gaan komen. Uit een onderzoek van ABN-Amro valt te concluderen dat ook de Nederlandse economie er niet aan ontsnapt. "Reële inkomens staan onder druk, waardoor de consumptie tegen het einde van het jaar vertraagt". Zo stelt de ABN dat het maar een kleine stap is om van een groeivertraging in de economie naar een recessie over te gaan. Door de ongunstigere economische vooruitzichten staan consumenten niet te springen om een huis te kopen. Daarbij willen huiseigenaren hun huis juist wél verkopen. Door extra aanbod en minder verkochte huizen daalt dan ook de prijs.

Trend is nu dus eerst verkopen

Steeds vaker zien we dat men eerst hun huis (met winst) wilt verkopen, in plaats van eerst een huis te kopen. De afgelopen jaren was het juist de trend om eerst een huis te kopen, voordat je je eigen huis in de verkoop zetten. Uiteindelijk kan dit aan de ene kant zorgen voor een surplus in te koop staande huizen. Aan de andere kant kan het ook leiden tot een mindering in het aantal verkochte huizen. Na een periode van bijna 10 jaar is het nu dan waarschijnlijk toch onvermijdelijk dat de bubbel betreffende de huizenmarkt gaat barsten. 

Wat ga jij doen?

Zelf ben ik benieuwd hoe de Nederlandse huizenmarkt zich gaat gedragen de aankomende tijd. Daarbij ben ik ook benieuwd wat jij gaat doen? Ga je in deze markt je huis verkopen, een huis kopen of blijf je even de kat uit de boom kijken? Ik lees het in de comments!

Deel op social media

Meest gelezen
Bieden op een huis: Gesloten bieding of Open Veiling?
Historisch laag aanbod stuwt verkoopprijs huizen met bijna 15%
Ons manifest: Samen bouwen aan een eerlijke huizenmarkt

Als eerste op de hoogte van het aanbod?